Foto van Che Guevara

Guerrilla terrorist

Bij een guerrillastrijd denken we aan een strijd van de kleine tegen de grote, waarbij strijders geïnspireerd zijn door een ultiem gevoel van gerechtvaardigdheid om de heersende overmacht te verwerpen van zijn plaats, of zoals het nieuws beschrijft ‘terrorisme’. Nee het zou nu niet veel moeite kosten om een man als Che Guevara te beschrijven als een terrorist. Maar in een wereld waarbij alles geoorloofd was voor de revolutie is het moeilijk te bepalen waar de morele grens ligt.

Er valt niet te betwisten dat gratis educatie en zorg geweldige ideeën zijn (ook al proberen mensen dit wel) alleen is het jammer dat dit ten kosten is gegaan van de vrijheid. Het gebrek aan vrijheid is ook wat ervoor gezorgd heeft dat heel mijn vaders generatie verhuisd is van Cuba naar Europa. Want niet de vrijheid hebben om voor jezelf een beter leven te maken is nou eenmaal een grote drijfveer om die vrijheid wel te maken.

Ok dus Che zijn Cuba is geen ideale wereld geworden, hij is uiteindelijk toch gepakt door de grote heerser van de wereld en ondanks zijn verzet tegen kapitalisme is zijn hoofd 1 van de meeste verkochte t-shirts op de wereld geworden. Maar als je ziet hoe het sociaal-isme in Nederland zich ontwikkeld is het duidelijk dat zijn ideeën tot deze dag nog leven. Of het nou een grote nationale inzet is als het nationaal zorgfonds om iedereen in Nederland van gratis zorg te voorzien of lokale buurt initiatieven waarbij burgers samen komen om bijvoorbeeld een deelauto of elektrische zonnepanelen aan te schaffen.

Nee er is geen twijfel over of er mensen in Nederland zijn die zich bereid zijn om zich in te zetten voor een ander. Je moet alleen wel eerst even je tv uitzetten en deur uit gaan om ze echt even te ontmoeten. Maar helaas is een groot deel van Nederland heel erg hard alleen aan het werken, want iedereen moet toch ze eigen hachje redden. We worden steeds meer van elkaar gescheiden en mensen moeten steeds meer zichzelf maar weten te redden. Dus als je zo uitgeput bent is het ook moeilijk om nog in te kunnen tunen op de sociale revolutie die nu op de wereld plaats vindt.

Zodra we kijken naar wat echt terrorisme is dan begrijpen we ook gelijk waarom we zo verdeeld zijn. Als we de tv aanzetten krijg je alweer al die groeperingen naar je hoofd gegooid russen, moslims, bijstandstrekkers, pvvers, vluchtelingen, extreemlinks, nee het houdt niet op met manieren die worden verzonnen om ons wijs te maken dat we zo anders zijn van elkaar. Want door die ‘andere’ is het nu zo erg voor ons, dat is de mantra die ze ons wijs willen maken. De illusie dat we wel met elkaar moeten vechten want er zou nooit genoeg moeten zijn voor iedereen.

Terwijl een oplossing voor alle grote wereldproblemen (honger, ziekte, dakloosheid etc.) zou zo binnen een aantal jaar uitgevoerd kunnen worden en dan zouden we met ze alle deze problemen niet meer hoeven hebben. Op dit moment bezitten we nou eenmaal alle financiële middelen, alle technologische kennis en hebben we alle mankracht die we hier voor nodig hebben, het enige wat hier in mist is de wil om het daadwerkelijk te doen. Zolang we thuis achter een scherm zitten te vloeken over hoe slecht de wereld is maar er niets aan gaan doen gaat er ook niets gebeuren.

Want wat is nou terrorisme? ‘Oogmerk om de bevolking of een deel van de bevolking van een land vrees aan te jagen, dan wel een overheid of internationale organisatie te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de fundamentele politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen’. Of te wel wanneer de media die aangeeft dat we weer voor iets of iemand bang moeten zijn is dit dan geen terrorisme? Of wanneer de politiek weer een stap verderzet om ons van onze sociale structuren te strippen zoals onze zorg is dat dan ook geen terrorisme?

Ik kan je in elk geval eerlijk zeggen dat het realistischer is om te sterven in Nederland aan ziekte dan aan een ‘terroristische’ aanslag. Ook zijn de daadwerkelijke terroristen die de media en de politiek besturen veel beter georganiseerd dan een groepje religieuze fanaten. Dus de vraag is blijven we als collectief dit terrorisme accepteren of stappen we voorbij onze angst en komen we samen om echt verandering te brengen? De toekomst is nu, de keuze is aan ons, ik zeg kies liefde…

PS:

Voor zij die het moeilijk vinden een wereld voor te stellen waarbij elk mens genoeg heeft wil ik graag deze documentaire over ‘the Venus Project’ delen. Het is een voorbeeld van hoe een samenleving eruit zou kunnen zien als deze zou worden ontworpen voor de mens in plaats van voor geld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *