Vrij als een vogeltje

Elk mens dat op deze wereld komt wordt geboren met de grootste vrijheid die er maar bestaat, de vrijheid van keuze. Dit is een grote fundamentele vrijheid die ons niet ontnomen kan worden terwijl we toch vaak het gevoel hebben dat we geen keuze hebben. Want ook al hebben we deze vrijheid is het voornamelijk het gevolg waar we bang voor zijn. Wat op zich niet zo gek is aangezien we in Nederland niet vrij zijn om eten weg te geven, te bedelen, onze eigen medicatie te kweken, onze geesten op onze eigen wijze te verruimen en zo zijn er nog veel meer dingen die als gevolg kunnen hebben dat iemand ons kan opsluiten of bekeuren. Behalve dat onze vrijheid op deze wijze beperkt wordt blijven we ons zelf maar voor de gek houden dat we vrij zijn omdat we stemrecht hebben. Maar als zelfs de NOS bij de verkiezingen in 2017 al rapporteert dat er minstens 14.000 stemmen afwijken wat betekent dit dan nog?

Het antwoord op die vraag zal altijd persoonlijk zijn, want die basis vrijheid van keuze blijft altijd aanwezig maar het is aan ons om te bepalen of we echt vrij durven te leven. Maar meeste mensen vertellen zichzelf al dat ze minstens 40 uur per week geen keus hebben hoe ze hun tijd besteden. Doordat mensen bang worden voor de gevolgen accepteren we dan ook steeds meer van bazen en wordt ook zo steeds meer onze vrijheid gelimiteerd. We moeten maar blij zijn dat we 40 uur per week iemand anders rijk kunnen maken terwijl wij het harde werk doen.

Een uitkering voelde voor mij dan ook nooit als een alternatief maar vanwege mijn RSI en chronische nek en rugklachten had ik ook het gevoel dat ik geen andere keuze had. Na een proces van een aantal weken waarbij het halverwege allemaal vanwege een bureaucratische reden helemaal opnieuw aangevraagd moest worden had ik dan toch een uitkering. Een vernederend proces waarbij elke actie je eraan herinnert dat ze je minderwaardig vinden. Geboren in het huis vanuit waar ik de aanvraag voor mijn uitkering deed, maar omdat ik de achternaam heb van mijn Cubaanse vader moest ik toch een bewijs uitschrijving land van herkomst opsturen. Vervolgens mag je ook nog 1 volledige middag wijden aan een Nederlandse taalcursus terwijl je jaren in klantenservice hebt gewerkt. Op het moment dat je mogelijk een eigen bedrijf begint wordt er een lening aangeboden in plaats van een normale uitkering. Uiteindelijk wordt er van alles gedaan om je weer terug te duwen naar een vreselijke baan waarbij je maar weer dankbaar moet zijn om elk jaar weer minder rechten te hebben en meer plichten.

Toch blijft het opzeggen van de baan die me mijn gezondheid heeft gekost, om vervolgens een aantal maanden op reis te gaan, 1 van de beste keuzes van mijn leven. Na maanden de mogelijkheid te hebben gehad om mijn dagen in te delen zoals ik zelf wilde besefte ik ook het belang van deze vrijheid. Gelukkig merkte ik toen ik weer in Nederland was dat ik niet de enige was die dezelfde lifestyle van vrijheid wilde manifesteren en leerde ik mensen met vergelijkbare ideeën kennen. Al snel kwamen we elke week samen om niet alleen plannen te maken maar ook om actie te ondernemen. Want als we echt onze vrijheid willen omarmen hebben we een revolutie nodig. De belangrijkste is de bewustzijnsrevolutie waarbij we volledig vrij in het nu leven en waar we de keuzes maken die we ook echt willen.

Nu spendeer ik veel dagen in de tuin (of met tuinieren in me kamer), ik mag mensen blij maken met het koken van gezond eten voor ze, ik heb het voorrecht om mijn ervaring van tai chi met andere mensen te delen waardoor ik zelf ook steeds meer bezig ben met mijn eigen fysieke gezondheid en doordat ik gezonder ben kan ik ook weer meer tijd aan mijn echte hobby besteden, het produceren van muziek. Zo voel ik me op zo veel vlakken nu vrijer dan dat ik me ooit eerder heb gevoeld ook al voel ik nog wel de beperkingen in deze wereld met minder geld in me zak.

Daarom kan ik niet beschrijven hoe fijn het voelt om lekker in de flow van Make Sense Holland te zitten. Om samen met een groep van gemotiveerde mensen te denken over hoe we meer vrijheid voor onszelf kunnen creëren. Dit doen we door na te denken over hoe iedereen op een menselijke manier financieel onafhankelijk kan worden terwijl we tegelijkertijd kijken naar het zelf voorzien van eigen eten, stroom en andere levensbehoeftes zodat we naar een wereld kunnen groeien waarbij geld overbodig wordt. Bij Make Sense Holland zijn we dan ook altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn om ideeën hierover te delen en om er dan ook zelf energie in te stoppen. Daarom houden we ook elke week op de een openbare meeting in Den Haag zodat iedereen kan aanschuiven om een bijdrage te leveren. Het moet ophouden met alleen maar geld te vragen om de wereld te veranderen en het is tijd om actie te ondernemen. Het leven in de matrix heeft misschien zijn gevoel van veiligheid, maar voor mij zal dit altijd maar een magere vervanging zijn voor een echt vrij leven…

Check de agenda van Make Sense Holland om te kijken wanneer onze meetings zijn, of je kan natuurlijk ook gewoon wat komen eten, een filmpje komen kijken of langskomen bij 1 van onze spannende workshops.
Mijn eigen tuin in huis:

Een meditatie track die ik onlangs heb geproduceerd met een foto van mijn reis voor de artwork:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *